logoGTI

5de jaar elektrotechnieken

VANAF SCHOOLJAAR 2023-2024 VERDWIJNT ELEKTRISCHE INSTALLATIETECHNIEKEN EN WORDT DAN VERVANGEN DOOR DE STUDIERICHTING ELEKTROTECHNIEKEN.


Logische vooropleidingen zijn de 2de graad TSO Elektriciteit-Elektronica, Elektromechanica, Elektrotechnieken of Industriële wetenschappen.


Instappen in de derde graad kan enkel mits voldoende voorkennis van elektriciteit. Binnen de studierichting Elektronische installatietechnieken leer je machinale problemen (van elektrische, elektronische of pneumatische aard) oplossen.
De basiskennis van de tweede graad wordt verder uitgediept en uitgebreid.


Het gaat hier echter niet over een theoretische (zoals in Elektriciteit-Elektronica TSO) maar eerder om een praktische uitdieping.
In deze studierichting word je binnengeleid in de wereld van de industriële elektronica. Programmeerbare sturingen, synoptisch gecontroleerde sturingen, digitale en analoge technieken, vermogensregeling en andere regeltechnieken, computerbediende robotarm, moderne software... komen aan bod.


De vakken elektriciteit en technologie staan in functie van de elektronica. Je leert schema's analyseren en fouten detecteren, de werking van eenvoudige digitale schakelingen, de opbouw en de werking van netwerken, noties van PLC en Opamp.
Je leert hoe je elektronische toestellen zoals computers, netwerken, regelsystemen, audio- en multimediatoestellen, discobar en discoverlichting kunt samenstellen, aansluiten, herstellen en installeren. Je leert metingen uitvoeren en in de computer opgeslagen meetinformatie interpreteren, sturen en regelen. Je tekent en analyseert elektronische schema’s; je detecteert storingen en kunt schakelingen starten.


In het domein van de elektronica ligt de basis voor nagenoeg elk modern toestel: transistoren, microprocessoren.
De laatste jaren is er een explosieve ontwikkeling geweest in deze sector met toepassingen in televisie, pc, cd- en dvd-speler… 
Elektronische installatietechnieken wil binnen het domein van de toegepaste elektronica een theoretisch- technische vorming aanbieden die ook veel aandacht heeft voor uitvoeringsgerichte vaardigheden..


Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar integratie tussen theorie en praktijk in de vakken labo, elektronica en labo en praktijk elektronica.