logoGTI

4de jaar elektriciteit (nieuw vanaf '22 - '23)

Welke onderdelen zijn specifiek voor deze studierichting?


In deze studierichting gaan leerlingen vooral praktisch aan de slag. Het belangrijkste stuk van het specifieke gedeelte zal uiteraard worden ingevuld met elektriciteit. Toch zal je ook kennismaken met andere STEM-vakken. Elektriciteit is immers een voorbereiding op verschillende studierichtingen in de derde graad. Zo zal je ook een aantal uren lassen, mechanica en autotechnieken krijgen.


Wat na elektriciteit?


Je kan elektriciteit volgen tot het einde van je loopbaan in het secundair onderwijs.


Elektriciteit is echter ook de meest aangewezen studierichting als je wil verder gaan naar onderhoudsmechanica auto. Afhankelijk van je keuze in de derde graad zal je je verder verdiepen in personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen of de vaardigheden van een elektrotechnisch installateur. De onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen voert controles herstellingen en vervangingen uit in het kader van onderhoud en sneldienstinterventies volgens de veiligheidsvoorschriften en regelgeving teneinde de voertuigen rijklaar te maken.


Een elektrotechnisch installateur monteert en plaatst leidingen en dozen, trekt draden en kabels, plaatst en sluit elektrische componenten aan in de verschillende borden, conform het AREI, teneinde de eigen elektrische installatie in bedrijf te stellen.